Februari 2023
De walnootboorvlieg rukt langzaam op in Nederland. Ook op De Smallekamp wordt dit gemonitoord.
In 2022 is deze boorvlieg gelukkig nog niet aangetroffen bij ons. Lijmblokken met de geur van het vrouwtje van walnotenboorvlieg moet de mannetjes namelijk lokken.
Augustus 2018
Ook weer meldingen van de walnootboorvlieg. Mocht u deze aantreffen dan horen we dat graag van u. Meer informatie op: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22912
Juli 2018
Vanwege de extreme droogte hebben niet alleen pas aangeplante bomen water nodig maar ook de bomen die al jaren staan. Door verdroging veel meldingen van geel blad en dat de bomen er uitzien als in de herfst. Een dammetje rond de stam opwerpen en water geven kan de boom nog redden.
Oktober 2017
Vanwege de late vorstperiode in mei waar veel vrouwelijke bloemen zijn bevroren, valt de walnootopbrengst eigenlijk door het gehele land tegen, met uitzondering van het westen en dan nog dicht onder de kust.
Oktober 2016
Deze periode veel meldingen van bacteriebrand. Door vochtige en warme voorjaar heeft er voor gezorgd dat bacteriebrand veelvuldig walnotenbomen aantast. Zwart blad en bolsters zijn de kenmerken van bacteriebrand. Zelfs soorten die jaren vrij waren van bacteriebrand hebben dit jaar daar last van. Bolsters die aangetast zijn vallen vroegtijdig.
Heeft uw boom bacteriebrand, ruim dan al het gevallen blad op en voer het af.
Augustus 2016
Walnotenboorder rukt op in Nederland.
Mocht u deze waarnemen dan horen wij dit graag om de verpreiding te volgen, maar ook welke soorten en grondsoorten er invloed op hebben.
https://www.facebook.com/cees.barneveld/posts/849240738544096
Mei 2016
Vanwege natte voorjaar meer meldingen van bacteriebrand en zwarte randen rond de bladeren veroorzaakt door hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen.
April 2015
De laatste week van april hebben de nachtvorsten de temperaturen dusdanig laten zakken dat de nieuwe uitlopers van de walnotenbomen bevroren zijn. De mooie groene uitlopers zijn veranderd in zwart, wat een troosteloze indruk nalaat.
We hopen dat de nieuwe knoppen en de vruchtknoppen geen last hebben gehad.
September 2014
Door het natte koude voorjaar, en vervolgens door warmte in het voorjaar, toen veel vocht in de zomer en in september weer warmte, laten de bomen al vroeg het blad vallen. Dit is ook weer de periode om de lijmbanden rond de boom en boompaal op te hangen tegen de Wintervlinder, tenmiste als u in een streek woont waar u in het voorjaar kleine groene spanrupsjes waarneemt. In gebieden met veel bomen in houtwallen en bossen (Veluwe) is de kans groot.
Mei 2014
Geen meldingen van ziekten en of ongedierte hebben we mogen ontvangen. Ook op onze kwekerij ziet het er goed uit. Wel een aantal boompjes die de okkernotengalmijt hebben die bobbels op het blad maken. Dit kan echter geen kwaad voor de bomen, optisch is het alleen wat minder mooi aanzicht.
Maart 2014
Door de warme winter zijn de bomen niet in echte 'winterrust' geweest, door de hoge temperaturen zijn de bomen in de wintermaanden lange tijd in ontwikkeling geweest. Dit kan tot gevolg hebben dat grotere pas verplante bomen alleen in de toppen van de takken zullen uitlopen. Ook bij volwassen bomen kan dit resulteren in het vroeg tijdig laten vallen van de beginnende walnoten.
Oktober 2013
De wintervlinders zijn actief, maar in mindere mate dan vorig jaar. Op de lijmbanden zijn over het algemeen alleen mannetjes te vinden.
April 2013
Vanuit het hele land krijgen wij meldingen over verticale scheuren in de bast.
Deze scheuren komen voor bij diverse soorten bomen zoals bijvoorbeeld de sierkers, sierpeer, trompetboom, esdoorn als ook de walnoot. Het ontstaan van deze scheuren is niet nieuw in de bomenwereld. Waarom er de laatste jaren extreem meer meldingen binnen komen, is nog geen wetenschappelijke verklaring voor. De scheuren kunnen ontstaan door uitdroging, vorst en groei. Ook op onze kwekerij staan bomen met scheuren. Sommige scheuren kunnen spontaan ontstaan bij het verplanten en de transport van de bomen, als ook door wind. Op het moment dat de scheur ontstaat is het al wel duidelijk dat er een zwakke plek in de boom zit en tijdens het bewegen van de stam springt deze open!! Uit ervaring, door de scheuren welke in de afgelopen jaren zijn ontstaan bij de bomen, is het wel duidelijk dat de boom er meestal geen schade van zal ondervinden. Het cambium zal de wond weer snel dichten. Het is mogelijk dat er eerst bij de walnotenboom nog vocht uit loopt(bloeden), maar dit zal vanzelf stoppen.
November 2012
De eerste vrouwelijke wintervlinters laten zich zien. Maar bij de productiebomen lopen ze zich vast op de lijmbanden. Deze lijmbanden zijn aangebracht op 100 cm hoogte. De lijmbanden worden aangebracht voor de eesrte nachtvorsten en kunnen februari weer verwijderd worden.
Mei 2012
De knoppen (die niet bevroren zijn) beginnen weer snel uit te lopen. De rups van de kleine wintervlinder hebben dit echter ook al ontdekt. Deze kleine groene spanrupsjes doen zich tegoed aan het jonge blad.
Als de rupsen zich verpopt hebben tot vlinder (midden juni) zullen de bomen nog voldoende tiijd hebben om weer in het blad te komen voor de zomerperiode. Goed is het niet voor de boom, maar bestrijden van deze rupsen is bij volwassen bomen niet haalbaar. Bij kleine boompje kan besproeien met spiritus en zeep of ander biologisch middel baat hebben. Beste preventiemiddel is om in het najaar plakstrips rond de stam van de boom te doen. De wintervlinder die van plan is om eitjes in de knoppen te leggen zal niet verder komen dan de plakstrip. De vrouwtjes zitten in de grond en zullen in november-december naar de knoppen van de boom kruipen. Doordat de vrouwtjes niet kunnen vliegen zullen ze wel over de plakstrip heen moeten kruipen.
April 2012 Door de warme december maand en temperaturen van -24 in januari zijn vele toppen en beginnende knoppen bevroren. Ook hebben grote temperatuur schommelingen ertoe bijgedragen dat we vele meldingen krijgen van het bloeden van volwassen walnotenbomen. Hier is helaas niets aan te doen. Doordat de zon de bast overdag sterk opwarmt en in de nacht strenge vorst knap de bast kapot, waardoor het bloeden begint. Het bloeden zal vanzelf stoppen, dit kan soms wel meer dan een jaar duren.
December 2011 Laatste periode van 2011 was het aantal meldingen van ongedierte in de Juglans nihiel. Wel veel vragen over het verplanten van grote walnotenbomen. Ons advies hierin is dat dit door een erkend boomverzorgingsbedrijf moet gebeuren, met de nodige voor en nazorg. En dan nog is het afwachten of het aanslaan zal lukken. Na drie jaar is het pas te zeggen of de Juglans het gaat redden.
Tevens een tweetal meldingen uit het Noorden van het land over vreterij in de walnoot. De kern is helemaal leeg gevreten terwijl eraan de noot niets te zien is, geen gaatje of scheurtje te ontdekken. Ook wordt er geen beestje of larf aangetroffen!!
Mocht u ook dit soort vreterij hebben waargenomen laat het ons dan weten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- 2011 Wij verzoeken u vriendelijk om ongedierte/vreterij en ziekten op (in) de Juglans (walnotenbomen) te blijven melden, zodat we ook dit jaar een duidelijk beeld kunnen krijgen over de verspreiding van ongedierte en ziekte´s.
Wij krijgen verschillende meldingen binnen van aantasting van de bladeren en knoppen in de walnotenbomen door de Kleine Wintervlinder. (kleine groene spanrupsjes)
Vooral op de Veluwe is deze rups al zeer actief. Meer info over de kleine wintervlinder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_wintervlinder
2010 Terwijl de bossen op de Veluwe gebukt gingen (voorjaar 2010) onder de vraat van verschillende soorten rupsen zoals de grote en kleine wintervlinder, hadden de walnotenbomen dit voorjaar ook veel meer last van ongedierte.
De reden hiervoor was de trage start van de groei van de bomen, de knoppen liepen laat uit en hierdoor had de boom een achterstand waar het ongedierte dankbaar gebruik van maakte.
Een boom die zwakker is of waar schade aan is ontstaan zoals vorstscheuren of maaischade aan de stam worden eerder uitgekozen dan gezonde bomen.
Vanuit het hele land kregen we vragen over ongedierte op de walnotenbomen.
Zoals de bladeters:
Gegroefde lapsnuitkever of Taxus kever
Groene lapsnuitkever
(Otiorhynchus sulcatus)
(Phyllobius pomaceus)
Bladrandkever
(Sitona lineatus)
Ook kegen we meldingen binnen van gaatjes in de stam van walnotenbomen en dan hoofdzakelijk van de Juglans regia ´Buccaneer´ De larven van waarschijnlijk de houtboorkever (Ambrosiakever) eten gangen in het spinthout van de boom. Hierdoor begint de boom te bloeden wat bij kleinere bomen de dood tot gevolg kan hebben. Ook onder de takoksel worden kleine gaatjes waargenomen. In samenwerking met de NAK werden de waargenomen houtboorders gedetimineerd.
Ambrosiakever
Tijdens de zomer zagen we dat de vreterij en ongedierte meldingen terug liepen, waarschijnlijk heeft de natte periode van augustus t/m september 2010 hier parte in gespeeld.
Heeft u in de walnotenboom ook ongedierte zitten, dan willen wij dit graag weten om op deze manier in kaart te brengen in welke gebieden bepaalde insecten de walnotenbomen belagen.
Graag u melding aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.